Отворено писмо, подписано от Иван Абажер, председател на Регионалната българска национално-културна автономия

...
Отворено писмо, подписано от Иван Абажер, председател на Регионалната българска национално-културна автономия
Коментари Харесай

Българи от Крим: Абсурдно е твърдението, че Русия забранява изучаването на български език. Точно обратното е

Отворено писмо, подписано от Иван Абажер, ръководител на Регионалната българска национално-културна автономност на Република Крим „ Паисий Хилендарски “:
Нямаме задоволително учители по български

Във връзка с интензивно обсъжданата в българските медии тематика за хипотетичната възбрана на преподаването на български език в Русия, ние, българите, живеещи в Република Крим, показваме откровената си изненада от това какъв брой малко знаят в България за действителното състояние на нещата в проучването на родните езици в многонационална Русия.
В нашата страна правата на всички нации да учат родния си език са изцяло предпазени освен на законодателно равнище, само че и са обезпечени финансово, което се удостоверява от образеца на нашата кримска общественост. Въпреки обстоятелството, че в републиката няма обитаеми места с плътно живеене на българи, българският език се учи от 2 до 11 клас (по избор на учениците и по заявление на техните родители) в общообразователно училище-лицей № 3 в град Стари Крим, т.е. в държавна бюджетна институция.
Освен това, по самодейност на Местната българска национално-културна автономност на градски окръг Симферопол, към Българския културен център „ Извор “ е намерено неделно учебно заведение „ АзБукиВеди “. Този публичен план се поддържа и финансира от Държавния комитет за междуетнически връзки на Република Крим.

, блестящо споделя за отношението към българската общественост в съветския Крим. Във кино лентата също по този начин е показано и по какъв начин кримските деца учат български език.
В същото време следва да се означи, че през 2014 година държавните органи на Република България преустановиха поддръжката за неделното учебно заведение към Българския културен център " Извор " в Симферопол и досега сме лишени от опцията да привличаме квалифицирани преподаватели от България, които да преподават на нашите деца родния им език.
От общуването със сънародници, плътно живеещи в Запорожка област, знаем, че след присъединението към Руската Федерация на децата им не е неразрешено да учат нито български, нито украински език в общообразователните (и изключително в неделните) учебни заведения. Преподаването в някои места на плътно живеене на българите не се организира, само че не заради „ възбраната “, а само заради неналичието на учители по български език.
Ако България в действителност е загрижена за положението на проучването на български език в учебните заведения на Таврия, то при разглеждането на подобен значим въпрос, който визира държавни и дипломатически ползи, не е належащо да се базира на фиктивни аргументи и откровена дезинформация. В противоположен случай показва непросветеност и предубеждения, слага в неловко състояние българските парламентаристи и държавници. Особено неуместни наподобяват опитите Русия да бъде наказана за нарушение на правата на българите, живеещи на нейна територия, на фона на прекъсването на преподаването на съветски език в учебните заведения на България.
С почитание,
Председател
на Регионалната българска национално-културна автономност
на Република Крим Иван Абажер

 
 
 
28 Дек 2022315028 Дек 2022312726 Дек 202282026 Дек 2022265424 Дек 2022396623 Дек 20224287КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022118424 Дек 2022256217 Дек 2022137128 Дек 2022354
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР